O projektu

ortozaVelik broj ljudi pati od raznih bolesti kralježnice i bolova u kralježnici, stoga hrvatski znanstvenici iz Slavonskog Broda, Osijeka i Zagreba razvijaju stroj, jedinstven u svijetu, koji će izravno proizvoditi ortozu – ortopedsko pomagalo koje se koristi za potporu, korigiranje i poboljšanje tjelesnih pokreta te olakšanje boli u kralježnici. Europska unija poduprla je projekt sa preko pola milijuna eura.

Znanstvenici sa Strojarskog fakulteta (Slavonski Brod), Medicinskog fakulteta (Osijek) i Fakulteta strojarstva i brodogradnje (Zagreb) zajedničkim snagama, intenzivno rade na izradi prototipa alatnog stroja, kakav još ne postoji u svijetu. Stroj će proizvoditi individualizirane ortoze – pomagala koja drže kralježnicu u pravilnom položaju i time poboljšavaju njenu ukupnu funkciju, na način da svaka ortoza bude izrađena točno po mjeri pacijenta i prilagođena njegovim zdravstvenim potrebama.

Projekt Inovativni fleksibilni sustav za izradu individualnih ortoza kralježnice je ogledni primjer kvalitetnog povezivanja znanosti, tehnologije i gospodarstva koji će u konačnici pridonjeti povećanju konkurentnosti kvalitetnog hvatskog proizvoda, ali i svima onima koji će ga koristiti i tako si olakšati bolove u kralježnici. Osim za nabavu potrebne opreme, sredstvima Europske unije će se financirati i edukacija znanstvenika, istraživanje i razvoj specijaliziranih softverskih rješenja za digitalizaciju leđnog područja i za modeliranje prilagođenih ortoza kralježnice.

Uvođenje ovog, u svijetu novog, sustava za izravnu proizvodnju prilagođenih ortoza kralježnice prvenstveno će koristi pacijentima, jer će brže dolaziti do ortoza, a terapijski će učinak, zbog individualiziranog pristupa biti znatno bolji. Jednako je važno što će ovako proizvedene ortoze koštati manje od onih koje su trenutačno dostupne u Hrvatskoj, te će imati pozitivan učinak na zaštitu okoliša, jer će generirati značajno manje otpada pri samoj proizvodnji.

Očekuje se da bi hrvatski znanstvenici mogli razviti međunarodno priznati koncept fleksibilnog sustava za izradu prilagođenih ortoza kralježnice.