Bioscan

Bioscan

U Četvrtak, 03. travnja, Prof. dr. sc. Ines Drenjačević i Dr. sc. Ana Čavka, na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu izvršile su mjerenje na 10 pacijenta uređajem Maltron BioScan 920 koji je kupljen sredstvima s projekta Ortoflex.

Maltron BioScan 920 (Body Composition Analyzer) je uređaj koji omogućuje brzu, jednostavnu i neinvazivnu evaluaciju hidracije organizma i nutritivnoga statusa. Uređaj omogućuje mjerenje volumena izvanstanične i unutarstanične tjelesne tekućine bez upotrebe kompleksnih kliničkih protokola. BioScan prati trenutno stanje kao i promjene tjelesnih tekućina u cijelome tijelu, prsnome košu, trupu, rukama i nogama. Na principu električne impedancije uređaj može odrediti indeks tjelesne mase, masu i postotak masti u organizmu, masu suhe tvari organizma, gustoću i volumen tijela ispitanika, masu proteina i minerala, količinu ukupnoga kalcija, kalija i glikogena u organizmu.

Na temelju izmjerenih podataka uređaj određuje vrijednosti bazalnoga metabolizma pružajući podatak i o ciljnoj vrijednosti bazalnoga metabolizma za ispitanika s obzirom na njegove antropometrijske karakteristike.

Tags